bsec urta105  uetr  komora logo 48
mt zabrane baner 728

ODŠTETNI PROCES PROTIV KARTELA EVROPSKIH PROIZVOĐAČA TERETNIH VOZILA

Evropska Komisija je, 19. jula 2016. godine, objavila da je sa 2,93 milijarde evra kaznila pet najvećih evropskih proizvođača teretnih vozila – MAN, Daimler/Mercedes, Volvo/Renault, Iveco i DAF, zbog osnivanja nezakonitog kartela.

Pomenuti proizvođači se terete da su se, u periodu od 1997. do 2011. godine:

  1. međusobno dogovarali o cenama vozila,
  2. usklađivali termine uvođenja novih EURO kategorija vozila u komercijalnu proizvodnju,
  3. prenosili troškova usklađivanja sa strožijim pravilima o emisiji izduvnih gasova na kupce (od EURO 3 do EURO 6 kategorija vozila).

Jedino kompanija MAN nije kažnjena jer je upravo ona ukazala na postojanje kartela. Nešto više od godinu dana kasnije, tačnije 27.09.2017., objavljeno je da je i Scania kažnjena sa 880 miliona evra, jer nije pristala na saradnju tokom istrage.

Na osnovu propisa EU (Council Regulation (EC) No 1/2003 i Directive 2014/104/EU), kompanije koje su kupovale ili iznajmljivale teretna vozila ukupne nosivosti veće od 6 tona, prethodno pomenutih proizvođača u pomenutom periodu imaju mogućnost za povratak novčanih sredstava od 10% do 20% od nabavne vrednosti teretnog vozila.

S obzirom na pravno nedefinisan položaj privrednih subjekata sa sedištem van EU, u vezi sa pravom na odštetu, Udruženje se obratilo advokatskom društvu Sophokles-GmbH, koje se bavi uslugom finansiranja i vođenja sudskih odštetnih procesa protiv pomenutih kompanija, u vezi sa mogućnosti podnošenja odštetnih zahteva od strane oštećenih prevoznika koji nisu iz Evropske Unije. Izražavajući slaganje sa stavom advokatskog društva Sophokles-GmbH, da su u pomenutom slučaju oštećene sve firme, bez obzira na državu u kojoj ima sedište i imajući u vidu da zaključivanje ugovora o saradnji i podnošenje dokumentacije za odštetni proces ne iziskuje dodatne novčane troškove, pozivamo sve zainteresovane prevoznike koji žele da podnesu odštetni zahtev protiv kartela proizvođača teretnih vozila, da se obrate našem Udruženju na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

sophocles pismo clanovima

Oznake: odštetni proces, kartel, MAN, Iveco, DAF, Daimler, Scania, Renault, Volvo

Štampa El. pošta