bsec urta105  uetr  komora logo 48

REZULTATI MEŠOVITE KOMISIJE SA RUSIJOM

U Moskvi je, 5. i 6. decembra 2017. godine održano je zasedanje Mešovite komisije delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije.

Delegacije su razmenile informacije o korišćenju dozvola ruskih i srpskih prevoznika u 2016. i u proteklom periodu 2017. godine. Ruska delegacija je naglasila da broj razmenjenih dozvola za tekuću godinu zadovoljava potrebe ruskih prevoznika, dok je srpska delegacija istakla da broj razmenjenih dozvola za 2017. godinu ne zadovoljava potrebe srpskih prevoznika i zamolila rusku delegaciju da odobri dodatni broj od 500 bilateralnih dozvola za tekuću godinu i razmotri mogućnost povećanja preliminarnog kontingenta za 2018. godinu. Nakon razmatranja predloga srpske strane, ruska delegacija je odobrila dodatni broj od 500 bilateralnih dozvola za 2017. godinu, koji bi trebalo da bude dostavljen srpskoj strani u najkraćem roku.

Delegacije su ustanovile kontingent dozvola za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza za 2018. i 2019. godinu:

  • 10.000 dozvola za bilateralni prevoz stvari;
  • 2.000 dozvola za bilateralni prevoz stvari hladnjačama;
  • 100 dozvola za/iz trećih zemalja.

Delegacije su se dogovorile da se tokom godine razmotri pitanje razmene dodatnog broja dozvola dogovorom nadležnih organa obe strane, ukoliko se analizom utvrdi potreba prevoznika za istim.

Oznake: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Štampa El. pošta