bsec urta105  uetr  komora logo 48

PITANJA I ODGOVORI

Liberalizovani prevozi

 Da li je potrebna dozvola za obavljanje prevoza robe u međunarodnom drumskom saobraćaju "malim vozilima"?

U cilju olakšanja međunarodnog prevoza u država članicama ITFa i da bi se postigla bolja iskorišćenost vozila, sledeće kategorije prevoza se izuzimaju iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola:


1) Prevoz tereta motornim vozilima čija najveća dozvoljena masa vozila* (Total Permissible Laden Weight - TPLW), uključujući i prikolice, ne prelazi 3,5 tona. (Italija je stavila rezervu)
2) Povremeni prevoz tereta od ili do aerodroma, u slučaju skretanja vazduhoplova sa redovnog leta. (Nemačka i Rusija su stavile rezervu)
3) Prevoz havarisanih vozila ili vozila za popravku i prevoz servisno-remontnih vozila za popravku vozila u kvaru.
4) Kretanje praznog teretnog vozila poslatog da zameni vozilo koje je otkazalo u nekoj drugoj državi, kao i povratna vožnja vozila nakon njegove popravke.
5) Prevoz živih životinja u vozilima specijalno proizvedenim za tu svrhu ili trajno prerađenim za tu svrhu i priznatim kao takvim od nadležnih organa država članice. (Austrija, Češka, Estonija, Francuska, Italija, Mađarska, Nemačka, Poljska, Rusija i Švajcarska stavile su rezervu)
6) Prevoz rezervnih delova i namirnica za prekookeanske brodove i avione . (Češka, Nemačka i Rusija stavile su rezervu)
7) Prevoz medicinskog materijala i opreme potrebne u hitnim slučajevima, naročito u slučaju prirodnih katastrofa i u humanitarne svrhe.
8) Prevoz u nekomercijalne svrhe radova i umetničkih predmeta namenjenih za sajmove i izložbe. (Nemačka je stavila rezervu)
9) Prevoz u nekomercijalne svrhe predmeta, opreme i životinja za pozorišne, muzičke, filmske, sportske ili cirkuske predstave i manifestacije, sajmove, kao i opreme neophodne za snimanje radio programa ili za potrebe filmske ili televizijske produkcije. (Nemačka je stavila rezervu)
10) Prevoz tereta za sopstvene potrebe. (Austrija, Belorusija, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Italija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rusija, Švedska i Turska stavile su rezervu)
11) Prevoz posmrtnih ostataka.
12) Prevoz poštanskih pošiljki koji se obavlja kao javna usluga. (Austrija i Italija stavile su rezervu)
13) Prazna vožnja novonabavljenih vozila do njihovog krajnjeg odredišta. (Finska je stavila rezervu)

*najveća dozvoljena masa vozila je zbir mase vozila i nosivosti vozila

Dakle, u slučaju prevoza robe teretnim vozilima čija najveća dozvoljena masa, uključujući i priključno vozilo, ne prelazi 3,5t nije potrebna dozvola za obavljanje prevoza robe u međunarodnom drumskom saobraćaju, osim u Italiji.

Od 1. januara 2014. godine stupilo je na snagu novo Uputstvo za vladine službenike i prevoznike o primeni CEMT multilateralne kvote kojim je oštrije definisana prva tačka iz spiska liberalizovanih prevoza.

Ističemo da je predhodno Uputstvo izuzimalo iz režima dozvola vozila čija ukupna dozvoljena natovarena masa (Total Permissible Laden Weight - TPLW), uključujući i prikolice, ne prelazi 6 tona, ili čija dozvoljena korisna nosivost, uključujući i prikolice, ne prelazi 3,5 tone kao i to da ovakvo izuzeće nastavlja da važi u zemljama sa kojima je to tako definisano bilateralnim dogovorom ili sporazumom. Ministarstvo saobraćaja je objavilo zvaničan spisak tih država koji možete preuzeti ovde.

Vrh strane

Štampa El. pošta