bsec urta105  uetr  komora logo 48
mt zabrane baner 728

ATP SERTIFIKAT

Iako je Zakon o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom prevozu lakokvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz (ATP), ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2011) na snazi još od 15. decembra 2011. godine evo pojašnjenja oko nekih nedoumica koje ste imali u vezi sa njegovom primenom.

Nadležni organ za sprovođenje Sporazuma u Republici Srbiji je Ministarstvo saobraćaja, dok je Mašinski fakultet u Beogradu – Laboratorija CIAH jedina ispitna stanica koju je nadležni organ imenovao i ovlastio za ispitivanje vozila i izdavanje certifikata.

Evo slučajeva sa kojima se srećete u praksi:

Prilikom kupovine novog vozila proizvedenog u inostranstvu uz njega ćete u većini slučajeva dobiti ATP certifikat od proizvođača. Ovaj certifikat se smatra privremenim sa rokom važenja od najviše tri meseca. Zatim je potrebno da kod ispitne stanice obezbedite novi certifikat sa rokom važenja od 6 godina i to od datuma proizvodnje vozila.

Prilikom kupovine polovnog vozila, bilo da je ono uvezeno ili je već bilo registrovano u Republici Srbiji, ATP certifikat, ukoliko ga vozilo poseduje, takođe je privremen sa rokom važnosti od tri meseca a zatim se on mora prepisati u ispitnoj stanici ali tada će imati rok važenja do datuma do kog je navedena važnost prethodnog certifikata.

Ukoliko prilikom kupovine novog ili polovnog vozila niste dobili certifikat, moguće ga je dobiti na osnovu ispitivanja vozila ili na osnovu saobraznosti sa već ispitanim vozilom, što takođe možete učiniti u ovlašćenoj ispitnoj stanici. Takođe, za vozila u Vašem vlasništvu čiji su certifikati istekli možete dobiti nove certifikate nakon ispitivanja u ispitnoj stanici.

NAPOMENA: Kada se ATP certifikat izdaje prvi put, odnosno za novoproizvedeno vozilo, izdaje se sa rokom važenja od najviše 6 godina. Po isteku ovog perioda važnosti ispitna stanica može nakon obavljenih ispitivanja produžiti važenje certifikata ali sada na period ne duži od tri godine.

Što se tiče obaveze posedovanja certifikata u vozilu, certifikat ili njegova overena kopija mora biti uz transportno sredstvo za sve vreme njegovog prevoza i pokazan na zahtev kontrolnog organa. Međutim, ako je na transportno sredstvo pričvršćena ATP certifikaciona pločica ona će se smatrati ekvivalentom ATP certifikata. Međutim, vozila starija od šest godina na sebi imaju pločicu sa podacima sa prvog certifikata, te ta pločica ne može zameniti sertifikat.

Ukoliko imate još nekih nedoumica iz ove oblasti kontaktirajte Sekretarijat Udruženja, kontakti.

Oznake: ATP, sertifikat, lakokvarljiva roba

Štampa El. pošta