bsec urta105  uetr  komora logo 48

SMANJENA ZADRŽAVANJA NA TERMINALU BEOGRAD

79

Reagujući na primedbe članova na rad Carinske ispostave Terminal Beograd zbog neprihvatljivo dugog čekanja, čemu svedoče i neprimereno duge kolone kamiona (gotovo sve do Ikarbusa), Udruženje je početkom maja meseca uputilo dopis Upravi carina u kome se od Uprave carina traži da preduzme sve neophodne mere kako bi se smanjilo zadržavanje teretnih vozila na CI Terminal Beograd (produžetak radnog vremena, uvođenje sedmodnevnog radnog vremena, povećanje broja izvršilaca i sl.).

Na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave carina 20. maja je objavljeno da je od ponedeljka 18. maja 2015. godine u blizini carinske ispostave Terminal Beograd u funkciji još jedan parking prostor namenjen za smeštaj kamiona sa robom za carinjenje. U cilju rasterećenja ispostave Terminal Beograd Uprava carina odobrila je da se kamioni sa robom smeštaju i na novi parking koji drži javno preduzeće ''Veletržnica'', čime je, kako se navodi, sprečeno gomilanje teretnih vozila koja su počela da ugrožavaju bezbednost saobraćaja.
U saopštenju Uprave carina se dalje navodi da je odluka da se dozvoli smeštanje kamiona i na obližnji novootvoreni parking Veletržnice odmah dovelo do značajnog rasterećenja i kraćeg zadržavanja teretnih vozila. Da bi carinski postupak učinila još efikasnijim, a pritom ujednačila opterećenost pojedinih ispostava u Beogradu, Uprava carina je pokrenula inicijativu da se carinjenje zbirnih pošiljaka (roba za više primalaca) vrši samo na određenim ispostavama (Luka Beograd, Skladišta, Pančevo, carinska ispostava za poslove carinskog nadzora – Beograd, referat Luka). Očekuje se da Ministarstvo finansija usvoji pomenutu inicijativu Uprave carina do petka 22. maja 2015. godine o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

Štampa El. pošta

Srodne vesti