bsec urta105  uetr  komora logo 48

PODSEĆAMO: OBAVEZA KONTURNOG OBELEŽAVANJA VOZILA

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014 i 41/2015) predviđa obavezu označavanja reflektivnim površinama kontura svih vozila koja su šira od 2,1 m, duža od 6 m, i to na vozilima vrste O3 i O4 i na vozila vrste N2, najveće dozvoljene mase veće od 7,5 t, i vozilima vrste N3 osim na šasiji teretnog vozila, nekompletnom vozilu i tegljaču, počevši od 15. maja 2015. godine za vozila koja se prvi put registrujuu Srbiji  a od 15. maja 2016. za sva ostala vozila (na koja se obaveza odnosi).

Uputstvo Agencije za bezbednost saobraćaja o načinu obeležavanja vozila pogledajte ovde.

Vest o početku primene ove odredbe pogledajte i na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja klikom ovde.

Skrećemo pažnju da nije svejedno koje trake koristiti. Naime, Pravilnik predviđa da reflektivne površine za označavanje kontura vozila moraju biti homologovane prema jednoobraznim tehničkim uslovima. To praktično znači da moraju biti ispunjeni uslovi definisani Pravilnicima UNECE R48 i R104. Na tržištu postoje i  trake koje nisu homologovane odnosno ne ispunjvaju uslove definisane pomenutim Pravilnicima koji se odnose na reflektivnost, vek trajanja, otpornost na agense, vodu, temperaturu i sl. Savetujemo da o ovome povedete računa prilikom kupovine. Ukoliko želite da proverite da li su trake koje se nude kao 3M originalne, možete to uraditi proverom kod ovlašćenog predstavnika 3M u Srbiji. 

Udruženje je u saradnji sa zastupnikom svetski renomiranog proizvođača “3M”, firmom AM TRADE doo, obezbedilo posebne uslove za nabavku ovih traka. Ponudu možete videti OVDE.

Uskoro će biti moguće iste i nalepiti u servisima sa kojima je sklopljen ugovor za vršenje ove usluge.

trake1     trake3   trake2

 

Štampa El. pošta

Srodne vesti