bsec urta105  uetr  komora logo 48

POČINJE PRIMENA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU

okrugli sto

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije održanoj 30. jula 2015. godine, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je da od danas počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima, kao i poslodavcima kod kojih radnici rade "na crno".

Udovički je podsetila na to da su zakonom koji je usvojen u aprilu predviđena ovlašćenja i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti obavlja nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne inspekcijske upravne mere.

Takođe, kako je dodala, obaveza svih inspekcija jeste da reaguju kada primete da se nelegalno radi i u onim oblastima koje nisu u njihovoj nadležnosti, što je odredba zakona koja će stupiti na snagu za dva meseca.

Zakonom su, kako je dodala, predviđene i kazne u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Ona je dalje istakla da očekuju da će na taj način biti povećan nivo zakonitosti i bezbednosti poslovanja i postupanja u svim oblastima.

Udovički je ponovila da prethodnih godina nije u dovoljnoj meri ulagano u oblast inspekcijskog nadzora i da naša zemlja ima nedovoljan broj inspektora. Saopštila je da je Vlada formirala Komisiju za koordinaciju rada inspekcija i da je pripremljen nacrt akcionog plana o tome kako da se inspekcije ojačaju, pri čemu će se ulagati u obuke, koordinaciju, unapređenje kapaciteta i slično.

 

Štampa El. pošta

Srodne vesti