bsec urta105  uetr  komora logo 48

ODBLOKIRANI GRANIČNI PRELAZI SRB - HR

48 Nakon višednevne blokade graničnih prelaza Srbija - Hrvatska koja je uzrokovala zastoj prometa robe, hrvatske vlasti su u petak, 25. septembra oko 17 časova donele odluku da ukinu mere na granici sa Republikom Srbijom, i to na dva granična prelaza Batrovci – Bajakovo i Šid - Tovarnik. Srbija je prethodno uvedene kontramere za hrvatske kamione i robu ukinula istog dana nešto oko 21 čas. Tokom vikenda otvoren je igranični prelaz Bogojevo – Erdut.

Prema podacima Uprave carina, kolona na graničnom prelazu Batrovci neposredno pre odblokiravanja graničnog prelaza bila je duga oko 20 kilometara sa oko 700 kamiona. Najviše kamiona, gotovo polovina bili su turski, oko 20 procenata bugarski, 20 procenata mešoviti, dok je oko 10 procenata u koloni bilo srpskih teretnih vozila.

Tokom blokade graničnih prelaza sa Hrvatskom, vozila su mogla da koristie neke od najbližih alternativnih prelaza poput Sremske Rače i Malog Zvornika, ukoliko su prevozili teret koji je zahtevao dodatne inspekcijske preglede, ili Badovinaca ukoliko teret nije zahtevao dodatne preglede. Ova situacija je uslovila pojačan promet teretnih vozila na graničnim prelazima Sremska Rača i Mali Zvornik ali je nakon normalizacije funkcionisanja graničnog prelaza Batrovci došlo do normalizacije i na ovim graničnim prelazima

 

Štampa El. pošta

Srodne vesti