bsec urta105  uetr  komora logo 48
mt zabrane baner 728

ATP SERTIFIKAT

U proteklom periodu je dosta prevoznika platilo kaznu u inostranstvu (najčešće u Poljskoj) zbog nepoštovanja odredbe ATP sporazuma o posedovanju validnog sertifikata o saobraznosti. Prema odredbama ATP sporazuma i Zakona o potvrđivanju sporazuma o međunarodnom prevozu lakokvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz (ATP) ("Sl. glasnik rs - međunarodni ugovori", br. 10/2011) ispitivanje i kontrolisanje vozila i izdavanje sertifikata može obaviti samo ispitna stanica koju je imenovao ili ovlastio nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo upisano ili registrovano, osim u slučaju novoproizvedenog vozila ukoliko je kontrola već izvršena na samom vozilu ili njegovom prototipu u ispitnoj stanici koju je imenovao ili ovlastio nadležni organ zemlje u kojoj je vozilo proizvedeno.

Nadležni organ za sprovođenje Sporazuma u Republici Srbiji je Ministarstvo građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture, dok je jedina ovlašćena ustanova za pregled i ispitivanje vozila i izdavanje sertifikata Mašinski fakultet u Beogradu – Laboratorija CIAH.

Ovo ukratko znači da je prevoznik dužan da od ovlašćene ustanove u Srbiji zatraži sertifikat i kada poseduje važeći sertifikat izdat u drugoj zemlji potpisnici ATP sporazuma. ATP sertifikati izdati u inostranstvu se smatraju privremenim sa rokom važnosti od najviše šest meseci. Kazne za nepoštovanje ovog zahteva kreću se i do par hiljada evra.

Šta je potrebno dostaviti Mašinskom fakultetu-laboratoriji CIAH:

- zahtev
- očitana saobraćajna dozvola (u slučaju registrovanog vozila)
- JCI i račun (u slučaju da vozilo još uvek nije registrovano)
- inostrani sertifikat

Cena:
5000 dinara + PDV

 

DRŽAVE POTPISNICE ATP SPORAZUMA:

Azerbejdžan, Albanija, Andora, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Irska, Italija, Kazahstan, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Maroko, Moldavija, Monako, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Ruska Federacija, Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Tadžikistan, Tunis, Turska, Uzbekistan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka Republika, Švedska i Španija.

Oznake: ATP, sertifikat, lakokvarljiva roba

Štampa El. pošta