bsec urta105  uetr  komora logo 48

PREUZIMANJE DOZVOLA IZ TZV. VEZANIH KONTINGENATA

05

Poslednjim, danas objavljenim (1.2.2016. godine), Opštim delom plana objavljenim od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture došlo je do promene načina dodele dozvola iz tzv. vezanih kontingenata (D, RO, UA ...). Nova procedura podrazumeva sledeće:

- Prevoznik podnosi zahtev na „nosećem kontingentu" (Dbt, RObt, UAt i sl.)
- Ministarstvo prevozniku dodeljuje dozvole iz tog kontingenta (Dbt, Dbt za E3, D bt za E5) u skladu sa učešćem vozila odgovarajuće kategorije u voznom parku prevoznika („vozilo", „zeleno i bezbednije", ... „Evro 5 bezbedno" i „Evro 6 bezbedno"). Ovo praktično znači da će prevoznik koji ima samo vozila najviših kategorija ubuduće dobijati dozvole samo iz kontingenata za te najviše kategorije, dok će prevoznik koji ima mešovit vozni park dobijati broj dozvola koje su mu na raspolaganju na način da broj dozvola unutar kontingenata odgovara odnosu broja vozila nižih i viših katogorija.
Dalje, ovo znači i da se broj dozvola koji je prevoznik dobio pojedinačnim planom raspodele po svakom od kontingenata u okviru tzv. vezanih kontingenata sabiraju i da se u svim daljim obračunima, kao merodavan, uzima u obzir zbir svih tih dozvola (raspolaganje, revizije i dr.).
Ova promena odnosi samo na dodelu nekritičnih dozvola. Način dodele kritičnih kontingenata iz plana raspodele nije promenjen.
Promena načina dodele dozvola iz kritičnih kontingenata (A, I) će se odnositi samo na onaj deo tih dozvola koje nisu u planovima prevoznika (50% varijabile) i koje će se dodeljivati kao nekritične, i to tek nakon aprilske revizije.
Ažurirano 2.2.2016. godine.

Štampa El. pošta

Srodne vesti