bsec urta105  uetr  komora logo 48

ZAKON O MINIMALNOJ CENI RADA U FRANCUSKOJ

Francuski zakon koji reguliše obaveze poslodavca koji svoje zaposlene šalje na rad u tu zemlju tzv. Loi Macron stupio je na snagu 1. jula ove godine. Zakon se odnosi na vozače koji obavljaju međunarodni prevoz, i to bilateralni, za i iz trećih zemalja i kabotažu.

Saglasno novim pravilima uvodi se obaveza popunjavanja potvrde (attestation), koju ispunjava poslodavac i koja važi do 6 meseci. U potvrdi nije potrebno specificirati koje aktivnosti će radnik obavljati. Informacije koje se traže u potvrdi odnose se na informacije o poslodavcu, informacije o radniku i njegovom ugovoru. 

Obrazac potvrde možete preuzet OVDE.

Poslodavci koji upućuju radnike u Francusku moraju odrediti svog predstavnika u Francuskoj, koji će biti zadužen za komunikaciju sa nadležnim organima i telima za kontrolu.

Po novom zakonu, svaki strani radnik na teritoriji Francuske mora biti izjednačen u smislu naknade sa francuskim radnikom, za vreme provedeno na teritoriji Francuske a od poslodavca koji je radnika uputio na put u Francusku se očekuje da to i dokaže.

Sankcije za nepoštovanje pravila su maksimalno 750 eura ako radnik nema potvrdu kod sebe u vozilu ili ne zadovoljava propisane uslove, a maksimalno 450 eura ukoliko nema ugovor o radu, dok je za poslodavca kazna 2000 eura ako nije izdao potvrdu za radnika ili nije odredio svog predstavnika.

Pored navedenog, od 1. jula 2016. vozač sa sobom mora imati kopiju ugovora o radu (još nije potpuno jasno na kom jeziku, za sada je dovoljno da to bude na srpskim). Ti dokumenti moraju biti na raspolaganju tokom boravka u Francuskoj i 18 meseci nakon završetka boravka.

U nastavku se daje link na kojem su na nekoliko jezika dostupni obrasci i informacije o sprovođenju ovog zakona: http://www.developpement-durable.gouv.fr/Formalites-declaratives,47857.html

Udruženje je uputilo zvanične zahteve nadležnima kako bi prikupilo tačne i pouzdane informacije i prenelo ih članovima. Po dobijanju informacija iste ćemo objaviti.

Istovremeno, Udruženje prikuplja ponude za zastupanje u Francuskoj što će biti naknadno objavljeno.

Oznake: zakon o minimalnoj zaradi, Loi Macron

Štampa El. pošta