bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • ODRŽANA 16. GODIŠNJA SKUPŠTINA POSLOVNOG UDRUŽENJA „MEĐUNARODNI TRANSPORT“
mt zabrane baner 728

ODRŽANA 16. GODIŠNJA SKUPŠTINA POSLOVNOG UDRUŽENJA „MEĐUNARODNI TRANSPORT“

Predsednik Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“ Dušan Nikolić, na 16. Godišnjoj skupštini, održanoj u petak, 9 decembra, u Sava centru u Beogradu, rekao je da Srbija nema dovoljno bilateralnih i multilatelarnih dozvola za prevoz, jer postojeće kvote zadovoljavaju potrebe tek polovine od oko 10.000 teretnih vozila registrovanih za međunarodni prevoz. Jasno je da rešavanje tog problema prevazilazi mogućnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potrebno je da se podigne na najviši nivo – rekao je on.

Generalni sekretar Udruženja Tatjana Ivanović, ukazala je na činjenicu da „nadležne čeka veliki posao u narednoj godini oko izadavanja licenci za prevoznike i vozače, od čega zavisi da li će Srbija ispuniti uslove Povelje kvaliteta Međunarodnog transportnog foruma i tako sačuvati svoju baznu kvotu multilateralnih CEMT dozvola“. Međutim, ona je iznela i bojazan da će završetak tog posla, na način kako je predviđen Zakonom o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, obesmisliti napore koji se ulažu u očuvanje bazne kvote, jer će istovremeno generisati veliki broj novih prevoznika i dovesti do dodatnih pritisaka na već nedovoljan broj bilateralnih i multilateralnih dozvola. Jedino rešenje ove situacije ona vidi u snažnoj diplomatskoj i političkoj aktivnosti najviših srpskih zvaničnika na bilateralnim nivoima sa zemljama sa kojima Srbija ima ograničen broj dozvola za prevoz a sa ciljem ukidanja dozvola odnosno liberalizacije prevoza.

Skup je otvorila narodna poslanica, predsednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i članica Ekonomskog kokusa Narodne skupštine Republike Srbije, Katarina Rakić, koja je istakla da su „vrata Narodne skupštine otvorena za privrednike“ i podsetila da je podrška toj grani i broj izgrađenih kilometara autoputa u ovoj i prethodnoj godini. Prisutnima su se obratili i Leposava Sojić, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dražen Maravić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina, Jovica Vasiljević, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja i Marko Sedlarević, predstavnik kompanije MOL SERBIA, generalnog sponzora 16. Godišnje skupštine Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“.

Tokom svečanosti, Tatjana Ivanović i docent dr Dalibor Pešić, prodekan za naučno-istraživački rad Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, potpisali su memorandum o saradnji, čime je ozvaničeno 15-godišnje partnerstvo Udruženja sa tom visokoškolskom ustanovom. Studentima ovog fakulteta je uručen i dar Udruženja, elektronska baza izvornih i prečišćenih tekstova propisa republičkog, pokrajinskog, gradskih i opštinskih nivoa - PARAGRAF LEX.

Predsednik 16. Godišnje skupštine Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“ Dragan Nadoveza, u okviru radnog dela, proglasio je odluke koje su članovi Skupštine doneli i istakao da je Udruženje, usvajanjem Principa i pravaca svog delovanja za 2017, jasno iskazalo nameru da u narednoj godini radi na uspostavljanju i sprovođenju obuke novih i postojećih vozača, uz traženje aktivne podrške državnih, obrazovnih i naučnih institucija u zemlji i inostranstvu.

Održavanje Skupštine Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“ pratile su i dve manifestacije. Jedna od njih je već tradicionalni Sajam poslovnih partnera „Truck Business Fair – TBF“ koji je okupio više od 70 izlagača, uglavnom iz industrije koja prati ovu granu. Centralni deo bio je rezervisan za manifestaciju „Dijalogom do razumevanja i boljih uslova poslovanja“ koja je, osim panel diskusije na temu elektronskog poslovanja u oblasti izdavanja i razduženja dozvola za prevoz, prvi put ove godine imala interaktivne susrete privrednika ove grane i državnih organa. Na štandovima koji su predstavljali improvizovane šaltere Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Uprave saobraćajne policije, Agencije za bezbednost saobraćaja i Uprave carina, prevoznici su mogli da razgovaraju sa predstavnicima nadležnih, da postave pitanja, daju primedbe i sugestije.

Oznake: Godišnja Skupština Poslovnog udruženja "Međunarodni transport", TBF, Truck Business Fair

Štampa El. pošta