bsec urta105  uetr  komora logo 48
mt zabrane baner 728

REZULTATI MEŠOVITE KOMISIJE SA REPUBLIKOM POLJSKOM

U Varšavi je 24. i 25. aprila 2017. godine održan sastanak srpsko-poljske Mešovite komisije za međunarodni drumski saobraćaj.

Srpska strana je predložila oslobođenje od režima dozvola za teretna vozila kategorije "EURO 5 bezbedno" i "EURO 6 bezbedno" u bilateralnim i tranzitnim prevozima ili povećanje kontingenata bilateralno-tranzitnih dozvola na 16.000, u slučaju oslobođenja od režima dozvola za teretna vozila samo kategorije "EURO 6 bezbedno". Istovremeno, srpska strana izrazila je spremnost da kontingent dozvola za/iz trećih zemalja poveća na 1.900 dozvola. Poljska strana je zainteresovana za olakšavanje bilateralnih i tranzitnih prevoza za teretna vozila kategorije "EURO 6 bezbedno" pod uslovom da se smanje postojeći kontingenti bilateralnih i tranzitnih dozvola a da se značajno povećaju kontingenti dozvola za prevoz za/iz trećih zemalja.
Poljska je spremna da poveća kontingent bilateralnih i tranzitnih dozvola za 2017. i 2018. godinu na 12.000 dozvola isključivo uz istovremeno povećanje kontingenta dozvola za prevoz za/iz trećih zemalja u odnosu 1:3.
Dve strane su, nakon iscrpnih razgovora, dogovorile da kontingenti i režim obavljanja prevoza za dve strane za 2017. i 2018. godinu ostanu nepromenjeni i iznose:

  1. 10.000 bilateralno-tranzitnih dozvola koje važe i za prevoze za/iz trećih zemalja uz obavezu tranzitiranja države registracije vozila koja obavlja prevoz, bez plaćanja naknade za korišćenje puteva;
  2. 100 dozvola za prevoz za/iz trećih zemalja bez ograničenja u obavezi tranzitiranja države registracije koja obavlja prevoz, bez plaćanja naknade za korišćenje puteva.

Srpska strana obavestila je o problemima srpskih prevoznika u vezi sa načinom popunjavanja poljske dozvole za obavljanje prevoza stvari u međunarodnom drumskom saobraćaju, pri čemu je srpska strana zamolila poljsku stranu da kontrolni organi budu fleksibilniji u slučaju beznačajnih grešaka pri popunjavanju dozvola za prevoz. Na osnovu toga, poljska strana će dostaviti srpskoj strani detaljnu informaciju o načinu popunjavanja poljskih dozvola, a ujedno će predlog srpske strane preneti inspekciji drumskog transporta.
Pored toga, srpska strana iznela je problem u vezi sa naplatom kazni zbog kršenja saobraćajnih propisa i upućivanja vozila na posebno čuvani parking, na šta je poljska strana odgovorila da se prema svim stranim prevoznicima primenjuje isti postupak i da u slučaju kršenja propisa npr. prevoza bez važeće dozvole, kontrolni organi naplaćuju kauciju za kaznu u iznosu od 10.000 zlota, pri čemu vozilo može nastaviti prevoz nakon plaćanja kazne u propisanom roku.

Oznake: mešovita komisija

Štampa El. pošta