bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • POČELA PRIMENA ELEKTRONSKOG MEĐUNARODNOG TOVARNOG LISTA IZMEĐU ŠPANIJE I FRANCUSKE
mt zabrane baner 728

POČELA PRIMENA ELEKTRONSKOG MEĐUNARODNOG TOVARNOG LISTA IZMEĐU ŠPANIJE I FRANCUSKE

Između Španije i Francuske počela je primena elektronskog međunarodnog tovarnog lista e-CMR-a u cilju povećanja efikasnosti i smanjenja operativnih troškova prilikom robne razmene.

Generalni sekretar IRU-a Umberto de Preto ocenio je da je cilj e-CMR-a poboljšanje kvaliteta lanca snabdevanja i da zemlje koje prihvataju e-CMR ostvaruju veliku korist.
Joaquín del Moral, generalni direktor transporta ministarstva nadležnog za saobraćaj u Španiji, rekao je "s obzirom da je Španija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala protokol e-CMR-a ona u potpunosti podržava inicijativu uvođenja e-CMR-a koji predstavlja budućnost u transportnim operacijama."
Alain Vidalies, ministar Francuske nadležan za saobraćaj, rekao je da "Francuska očekuje mnoge koristi koje će e-CMR doneti njihovoj transportnoj privredi i da je ovo prvi korak u digitalizaciji transportnih operacija."
Protokol CMR Konvencije koji se odnosi na upotrebu elektronskog međunarodnog tovarnog lista e-CMR donett je u februaru 2008. godine a stupio je na snagu 5. juna 2011. godine. Ovaj protokol je prihvatilo 11 zemalja i to: Francuska, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Letonija, Litvanija, Holandija, Slovačka, Španija I Švajcarska.

Oznake: CMR, elektronski tovarni list

Štampa El. pošta

Srodne vesti