bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • OBJAVLJENI REZULTATI MERENJA VREMENA TRAJANJA CARINSKIH POSTUPAKA U SRBIJI
mt zabrane baner 728

OBJAVLJENI REZULTATI MERENJA VREMENA TRAJANJA CARINSKIH POSTUPAKA U SRBIJI

U cilju unapređenja efikasnosti obavljanja carinskih i drugih procedura u postupku uvoza i izvoza roba, kao i usaglašavanja sa obavezama međunarodnih sporazuma u oblasti olakšanja trgovine, Uprava carina Republike Srbije je, u saradnji sa drugim državnim organima a uz podršku Svetske banke, sprovela studiju merenja vremena trajanja carinskih postupaka (TRS -Time release study).

TRS je sprovedena u saradnji i uz stručnu podršku Grupacije Svetske banke, a po metodologiji Svetske carinske organizacije čiji softver je korišćen za prikupljanje i obradu podataka. TRS-om su obuhvaćeni carinski postupci izvoza (C1) i uvoza (C4) robe u avio i drumskom saobraćaju. Za merenje vremena odabrane su carinske ispostave sa najvećim brojem prijavljenih i obrađenih carinskih deklaracija, na osnovu carinskih podataka iz prethodnih godina.

Prikupljanje podataka u okviru TRS za avio saobraćaj sprovedeno tokom 7 uzastopnih dana u periodu od 6. do 12. marta 2017. godine na CI Aerodrom Beograd. TRS u drumskom saobraćaju sprovedena je u periodu od 13. do 19. marta 2017. godine na GP Horgoš, GP Batrovci i GP Preševo i od 13. do 20. marta na CI Terminal Beograd (7 uzastopnih radnih dana, jer je nedelja neradni dan na unutrašnjem terminalu). Studijom su bile obuhvaćene i izvozne pošiljke iz prostora ovlašćenog pošiljaoca koje se izvoze isključivo preko navedenih graničnih prelaza i uvozne pošiljke koje se carine u prostorijama ovlašćenog primaoca kojima je matična carinska ispostava Terminal Beograd.

Ukupna vremena potrebna za obavljanje svih formalnosti u postupku izvoza, uvoza i puštanja robe u drumskom saobraćaju, koja su izmerena TRS-om su:

  1. Prosečno carinsko vreme kod uvoza u drumskom saobraćaju: 45 minuta na graničnim prelazima, odnosno 1 sat i 32 minuta na unutrašnjem terminalu;

  2. Prosečno carinsko vreme kod izvoza u drumskom saobraćaju: 1 sat i 15 minuta na unutrašnjem terminalu, odnosno 5 minuta na graničnim prelazima;

  3. Prosečno ukupno vreme uvoza u drumskom saobraćaju: 8 sati i 22 minuta, od čega je prosečno vreme trajanja postupka na graničnim prelazima 2 sata i 34 minuta, a na unutrašnjem terminalu 5 sati i 48 minuta;

  4. Prosečno ukupno vreme izvoza u drumskom saobraćaju: 6 sati i 47 minuta, od čega je prosečno vreme trajanja postupka na graničnim prelazima 3 sata i 11 minuta, a na unutrašnjem terminalu 3 sata i 46 minuta.

Navedena ukupna vremena ne obuhvataju vreme trajanja prevoza od graničnog prelaza do unutrašnjeg terminala i obrnuto.

Više informacija o rezultatima merenja vremena trajanja carinskih postupaka možete naći na sajtu Uprave carina, gde možete preuzeti dokument studije.

 

Oznake: Uprava carina, uvoz, izvoz, carinjenje

Štampa El. pošta

Srodne vesti