bsec urta105  uetr  komora logo 48

PUŠTEN U RAD NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je u četvrtak, 12. oktobra 2017. godine, u Startit centru u Beogradu, objavio je portal eKapija.

Kako prenosi portal e-Kapija, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal "važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj".

- Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju - rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci "nafta" savremenog doba.

- Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti - rekao je Jovanović i dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 mlrd EUR.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapređuju servis za građane i privredu. Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima, zapošljava pola miliona ljudi.

U tekstu sa pomenutog posrtal se navodi i to da je na Nacionalnom portalu svoje podatke je otvorilo devet institucija među kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete..

Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion dolara, a u četvrtak (12. oktobra 2017. godine) je potpisan ugovor za prvu tranšu od 300.000 USD.

Originalni tekst možete pročitati na sledećoj internet stranici.

Oznake: NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA

Štampa El. pošta

Srodne vesti