bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • SAOPŠTENJE IZ TIMOCOM-A: NATPROSEČNO VELIKI OBIM PONUDE TERETA U 3. KVARTALU

SAOPŠTENJE IZ TIMOCOM-A: NATPROSEČNO VELIKI OBIM PONUDE TERETA U 3. KVARTALU

Transportni barometar: TimoCom beleži najveći obim ponude tereta do sad. Transportni barometar TimoCom-a za protekli treći kvartal pokazuje da ponuda tereta i dalje prevazilazi raspoložive kapacitete tovarnog prostora. Tako je odnos ponuđenog tereta i tovarnog prostora u proseku iznosio 71:29. Nivo tereta je u letnjim mesecima, jula, avgusta i septembra, u celini i dalje beležio porast. Kako objasniti ovaj fenomen na evropskom transportnom tržištu?

Nakon što je drugi kvartal završen sa visokim udelom tereta, kod TimoCom-a, ponuđača najveće evropske transportne platforme, ovaj trend se nastavio i u trećem kvartalu 2017. sa maksimalnim obimom ponude tereta. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemačka je samo u julu izvezla robu za osam procenata više nego u istom periodu prethodne godine. Oba pokazatelja ukazuju na sve jaču, rastuću privredu u kojoj transportna branša takođe profitira. Posledica toga je potreba za sve više slobodnih kapaciteta, iako su oni već sada nedovoljni.

Leto donosi više tereta

U julu mesecu je u odnosu na jun zabeležen neznatan negativan trend, sa 76 procenata udela tereta na 71 procenat. Ako se pođe od optimalno uravnoteženog odnosa ponude tereta i tovarnog prostora od 50:50, obim ponude tereta je u ovom mesecu bio mnogo veći. U poređenju sa prethodnom godinom, udeo tereta je ove godine na znatno višem nivou (2015.: 51% i 2016.: 54%). Prijatni letnji meseci često donose povećanu potražnju. Međutim, zbog privrednih rezultata, u celini je veoma veliki broj naručilaca iz Evrope tražilo odgovarajući tovarni prostor.

Tako je u avgustu registrovan odnos ponude tereta i tovarnog prostora u od 65:35. Time je ponuda tereta u odnosu na prethodni mesec opala za 6 procentnih poena, mada je i tada bila znatno veća od ponude raspoloživog tovarnog prostora. Prema privrednom barometru Nemačkog instituta za ekonomiju, indeks je sa 106 poena u avgustu ponovo bio znatno iznad referentne tačke od 100 poena. Privredni barometar time signalizuje snažan privredni rast nemačke ekonomije i još viši nivo nego u 2. kvartalu.

Kao i u maju, septembar je doneo iznenađenje sa novom najvećom ponudom tereta od 78 procenata i time dao signal za početak zlatne jeseni. Zbog toga je i ponuda tereta u odnosu na protekle godine bila znatno veća (2015.: 52% i 2016.: 61%). Gunnar Gburek, portparol kompanije TimoCom, daje objašnjenje o mogućim razlozima: „Ekonomski pokazatelji u mnogim mestima Evrope zvuče optimistično. Bilo je vreme odmora, ljudi su dosta putovali i trošili više. To je oživelo transportnu branšu, ali je istovremeno još više ukazalo na postojeći manjak vozača.“

SR TM Quartalsbericht 2017 Q3 web

 

Prognoze za veliki obim ponude tereta do kraja godine

Gburek pozitivno gleda na poslednji kvartal godine, ali takođe i prepoznaje razvoj na transportnom tržištu koji treba ozbiljno shvatiti: „Za pružaoce usluga transporta veliki obim ponude tereta predstavlja prednost. Sada imaju više slobodnog prostora za postizanje adekvatnih cena. Sve govori u prilog trendu snažnog privrednog razvoja, dok sa druge strane treba savladati nastali obim posla, jer bi se u suprotnom tempo mogao usporiti.“

Stoga se u TimoCom-u pretpostavlja će i dalje postojati neravnoteža između ponude tereta i raspoloživog tovarnog prostora.

Više informacija o TimoCom-u i Transportnom barometru naći ćete na adresi www.timocom.rs.

Oznake: TimoCom, trasportni barometar

Štampa El. pošta