bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • TIMOCOM TRANSPORTNI BAROMETAR: NEDOSTATAK TOVARNOG PROSTORA SE I DALJE POVEĆAVA
mt zabrane baner 728

TIMOCOM TRANSPORTNI BAROMETAR: NEDOSTATAK TOVARNOG PROSTORA SE I DALJE POVEĆAVA

Slobodni tovarni kapaciteti u Evropi se sve više smanjuju. To se pokazuje TimoComov transportni barometar. U 4. kvartalu 2017. godine, na najvećoj transportnoj platformi u Evropi je za 71 nalog za transport postojalo samo 29 ponuda tovarnog prostora.

TimoCom transportni barometar pokazuje da je za celu 2017. godinu prosečan odnos ponuda tereta i tovarnog prostora u Evropi bio 70:30. U septembru 2017. godine, sa vrednošću od 78 procenata, zabeležena je najveći obim ponude tereta do sada. Ovo znači da neprekidnom povećanju količine robe koja treba da se transportuje od tačke A do tačke B na raspolaganju stoji sve manje slobodnih transportnih kapaciteta.

SR TM Quartalsbericht Q4 5000x3334px web

„Ponašanje prilikom kupovine se značajno promenilo na evropskom transportnom tržištu u veoma kratkom vremenskom periodu. Tamo gde su nalogodavci nekada tražili svoje transportne partnere, danas nalogoprimci biraju odgovarajući teret za svoje kapacitete u realnom vremenu. Očigledno je došlo do promene strana po pitanju potražnje“, kaže Gunnar Gburek, portparol kompanije TimoCom, sa osvrtom na nejednaki odnos u 2017. godini.

Pokazalo se da je odnos ponude tereta i tovarnog prostora iz istog perioda prethodne, 2016. godine, bio mnogo uravnoteženiji u odnosu naprošlu godinu. Sa odnosom od 53:47, TimoCom transportni barometar je u 4. kvartalu 2016. pokazao samo neznatni višak ponude tereta.

Koji uzroci se kriju iza ovakvog razvoja?

Nastavak dobre ekonomske situacije. Nemačka privreda se zahuktava punom parom. Privredni barometar Nemačkog instituta za ekonomiju (DIW Berlin) je za 4 kvartal 2017. godine prikazuje natprosečan rast bruto domaćeg proizvoda sa vrednošću od 109,4 indeksnih poena. Posledica svega toga je znatno povećan obim transporta.

Sve je manje vozača kamiona. Prema podacima nemačkog špediterskog i logističkog udruženja (DSLV), u Nemačkoj trenutno nedostaje najmanje 45.000 vozača kamiona. Taj broj se lagano povećava, jer posao uopšte nije privlačan. Nemačka vojska je odustala od toga da bude najveći instruktor vozača teretnih vozila, što je dovelo do posledica koje se osećaju i nakon nekoliko godina a ogledaju se u tome što je ponuda raspoloživih transportnih kapaciteta sve manji.

Novo nedeljno vreme odmora. Od sredine protekle godine, vozači kamiona u Nemačkoj svoje redovno nedeljno vreme odmora ne smeju više da provode u vozilu, već na drugom mestu koje poseduje odgovarajuću mogućnost za spavanje. To oduzima puno dragocenog vremena i time smanjuje raspoloživost tovarnih kapaciteta.

Međutim, Gburek vidi i pozitivne efekte ovakvog razvoja: „Ovo su dobra vremena za prevoznike. Ova profesija će ponovo steći više poštovanja i zarade će početi da rastu. Na vozača će se ponovo gledati kao na ono što on u stvari i jeste: nezaobilazni partner u lancu isporuke, koji u našoj zemlji obezbeđuje prosperitet i ekonomsku moć.“

Nezavisna transportna preduzeća već danas mogu izabrati svoje nalogodavce i osigurati unosne poslovne ugovore. To će dovesti do novog odnosa snaga na tržištu: Gburek je uveren da će prevoznici prestati da budu zavisni i samostalno nuditi svoje usluge na tržištu, direktno ili preko berzi tovara. Na kraju, celokupna branša bi mogla imati koristi od toga: „Transport ponovo postaje sve atraktivniji.“

O transportnom barometru

Transportni barometar prikazuje trenutnu sliku evropske transportne i logističke branše. Tako disponenti iz kancelarije mogu da procene kakva je trenutna situacija što se tiče tovara i tovarnog prostora u drugim zemljama. Na ovaj način preduzeća mogu bolje da reaguju na fluktuacije cena i tako bolje planiraju otpremanje svoje robe. Zahvaljujući velikoj pouzdanosti informacija, Transportni barometar je koristan instrument za određivanje tržišnih cena. Uzgred, aplikacija za TimoComov transportni barometar je dostupna za sve pametne telefone u odgovarajućim prodavnicama – i to besplatno. Pored toga, TimoCom klijenti imaju mobilni pristup TimoCom transportnoj platformi bilo kad i bilo gde. Takođe, ovde mogu videti i odnos tovara i tovarnog prostora za sve relacije u svim evropskim državama.

Oznake: TimoCom

Štampa El. pošta