bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • ODŠTETNI ZAHTEV PROTIV KARTELA PROIZVOĐAČA KAMIONA - NOVOSTI
mt zabrane baner 728

ODŠTETNI ZAHTEV PROTIV KARTELA PROIZVOĐAČA KAMIONA - NOVOSTI

Podsećamo vas da je, zbog osnivanja nezakonitog kartela, Evropska Komisija sa više od 3 milijarde evra kaznila najveće evropske proizvođače teretnih vozila – MAN, Daimler/Mercedes, Volvo/Renault, Iveco, DAF i Scania.

Kao što je poznato, pomenuti proizvođači se terete da su se, u periodu od 1997. do 2011. godine:

  1. međusobno dogovarali o cenama vozila,
  2. usklađivali termine uvođenja novih EURO kategorija vozila u komercijalnu proizvodnju,
  3. prenosili troškova usklađivanja sa strožijim pravilima o emisiji izduvnih gasova na kupce (od EURO 3 do EURO 6 kategorija vozila).

Nemačko finansijsko - advokatsko udruženje Sophokles-Gmbh in Marzillier, dr. Meier & Dr. Guntner je, u saradnji s ekonomskim stručnjacima Lademann & Associates GmbH, odlučilo da produži vremenski period za prevoznici mogu podneti odštetni zahtev i to od početka 1997. do kraja 2014. a ne do 2011. kao što je to do sada bilo. Osnova za ovo proširenje je dokazano dogovaranje proizvođača o EURO 6 Normi, te odgađanje uvođenje novih tehnologija do kraja 2014. To znači da bi u odštetni proces trebalo uključiti i vozila kupljena u tom periodu.

Za prevoznike koji su kupili novi ili polovni kamion ukupne nosivosti veće od 6 tona, spomenutih proizvođača, tokom razdoblja 1997 – 2014., postoji velika verovatnoća da imaju pravo na novčanu naknadu između 10% i 20% od nabavne cene kamiona.

Da bi ostvario pravo na štetu, prevoznik se može obratiti nemačkom finansijsko - advokatskom udruženju Sophokles-Gmbh in Marzillier, dr. Meier & Dr. Guntner, specijalizovanom za finansiranje i vođenje sudskih odštetnih procesa protiv velikih korporacija, koje preuzima prevoznikov zahtev i finansira ceo odštetni postupak, i to bez troškova i rizika po prevoznika.

U slučaju pozitivnog ishoda finansijsko - advokatskom udruženju Sophokles-Gmbh in Marzillier, dr. Meier & Dr. Guntner pripada deo dobijene odštete. U slučaju da se na suđenju ne postigne željeni rezultat, prevoznik ne snosi nikakve troškove. Odštetni zahtev se može podneti zastupnicima nemačkog advokatskog društva. Za podnošenje odštetnog zahteva je potrebno:

  1. dostaviti kopije računa za svako pojedinačno vozilo kupljeno u spornom razdoblju,
  2. potpisati ugovor, kojim prevoznik ovlašćuje advokatsko društvo za zastupanje u odštetnom procesu.

Više detalja možete pročitati u pismu advokatskog društva Sophokles-Gmbh in Marzillier, dr. Meier & Dr. Guntner članovima našeg Udruženja, na zvaničnoj internet prezentaciji advokatskog društva i sajtu Udruženja.

Oznake: odštetni proces, kartel, MAN, Iveco, DAF, Daimler, Scania, Renault, Volvo

Štampa El. pošta