bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • PRVI KAMIONI BEZ VOZAČA SAOBRAĆAJU VEĆ OD OVE GODINE

PRVI KAMIONI BEZ VOZAČA SAOBRAĆAJU VEĆ OD OVE GODINE

Prvi kamioni bez vozača će saobraćati švedskim putevima već od ove godine.

U pitanju su kamioni na električni pogon švedskog proizvođača "Einride", čiji je prototip prošlog leta bio predstavljen široj javnosti. T-pod kamioni, kako ih proizvođač zove, biće opremljeni sistemom daljinskog upravljanja i baterijom od 200 kWh, koja bi trebalo da im omogući da pređu 200 km bez ponovnog punjenja. S obzirom na to da je u pitanju autonomno vozilo i da kabina za vozača nije potrebna, ista je izostavljena. Raspoloživ prostor koji je ranije služio za kabinu vozača prilagođen je za smeštaj tereta, što je rezultiralo povećanjem tovarnog prostora vozila na 15 kvadratnih metara prostora, u koji će biti moguće utovariti oko 15 standardnih paleta.

U okviru pilot projekta koji bi trebalo da počne ove godine, T-pod vozila će saobraćati između Geteburga i Helsingborga. Projekat će biti izveden u saradnji sa kompanijom Lidl, koja planira da smanji emisiju CO2 za 40 %. Transport robe između prodajnih mesta Lidl-a će se obavljati na mreži puteva koji će biti opremljeni sa stanicama za napajanje električnom energijom. Kretanje vozila će biti praćeno iz upravljačkog centra, gde će operateri, po potrebi, preuzimati kontrolu nad vozilima. Planirano je da jedan operater upravlja sa 10 vozila.

Prema tvrdnjama kompanije "Einride" T-pod vozilima će biti prevezeno oko 2 miliona paleta godišnje, dok bi emisija CO2 trebalo da bude smanjena za količinu koju na godišnjem nivou oslobodi čak 400 hiljada putničkih automobila. Cena jednog T-pod vozila je 150 hiljada USD.

Oznake: Švedska, kamion bez vozača

Štampa El. pošta

Srodne vesti