bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • DOSTUPAN REGISTAR SVIH NEPORESKIH NAMETA U REPUBLICI SRBIJI
mt zabrane baner 728

DOSTUPAN REGISTAR SVIH NEPORESKIH NAMETA U REPUBLICI SRBIJI

USAID Projekat podrške regulaciji parafiskalnih nameta koji se, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovodi u periodu od januara 2017. godine do januara 2019. godine, završio je izradu sveobuhvatnog registra svih neporeskih nameta koji postoje u Republici Srbiji (sve naknade, takse, obavezne članarine, plaćanja, troškovi i slično) a koje plaćaju pravna i fizička lica.

Registar svih neporeskih nameta obuhvata sve one oblike plaćanja izuzev poreza, odnosno on obuhvata sve vrste naknada, taksi i drugih vrsta plaćanja koja se plaćaju državnim organima, lokalnim samoupravama, nezavisnim agencijama i regulatornim telima, direkcijama, komisijama, komorama, sertifikacionim telima, javnim preduzećima i svim drugima koji imaju pravo da uvode i naplaćuju neporeske namete kako u javnom sektoru, tako i van njega.

Registar neporeskih nameta omogućava privredi i građanima jednostavno informisanje o obavezama i načinu izmirivanja istih. Svaki neporeski namet opisan je pomoću 18 različitih kriterijuma kao što su stvarna priroda nameta, zakonski okvir, svrha uvođenja i namena prihoda, oslobađanja, rokovi plaćanja, uplatni račun i sl.

Kako navodi portal eKapija, ovaj registar omogućava da se na jednom mestu sistematizuju sve naknade, takse, parafiskalni nameti, plaćanja, obavezne članarine i druge forme koje se naplaćuju u Republici Srbiji. Pored toga očekuje se da do kraja ovog projekta bude razvijen i portal odnosno internet registar sa softverskom aplikacijom koji bi omogućio i druge funkcionalnosti a koji bi po završetku projekta preuzelo Ministarstvo finansija na dalje upravljanje.
Registar neporeskih nameta možete pogledati OVDE, a više informacija o samom registru možete pogledati na zvaničnoj internet prezentaciji USAID Projekat podrške regulaciji parafiskalnih nameta (www.parafiskali.rs).

Oznake: Registar neporeskih nameta, USAID

Štampa El. pošta

Srodne vesti