bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI

SAOPŠTENJE ČLANOVIMA U VEZI SA KAŽNJAVANJEM SRPSKIH PREVOZNIKA OD STRANE HRVATSKIH CARINSKIH ORGANA

Poštovani članovi,

Zbog svakodnevnih prijava od strane srpskih prevoznika da su im hrvatski carinski organi na ulazu u Hrvatsku nasilnim putem oštetili carinska obeležja (sajle, plombu) predlažemo da razmotrite prelazak na alternativni pravac preko Mađarske i Slovenije kako biste izbegli kažnjavanje (i do 7000 EUR) i pritvor vozača.

Udruženje je do sada probalo na sastanku sa predstavnicima hrvatskih kontrolnih organa da ukaže na ovaj problem, međutim pomaka nema a broj kažnjenih vozača (prevoznika) je i nekoliko po danu. Nekoliko prevoznika je odbilo da plati izrečenu kaznu i trenutno su vozači u pritvoru. Udruženje je uz konsultacije sa kolegama iz Hrvatske odmah kontaktiralo centralu hrvatske uprave carina i očekujemo reakciju.

U toku su dogovori sa udruženjima drugih zemalja čiji prevoznici koriste ovaj pravac i za koje znamo da takodje imaju isti problem. Verujemo da će se i oni priključuti akciji zaustavljanja daljeg nezakonitog postupanja carinskih organa Hrvatske.

Ono što je do sada zapaženo je da kod prevoza za koje ne postoji obaveza posedovanja carinskih obeležja nije moguće pisanje ovakvih kazni.

One koji nastavljau prevoz preko Hrvatske podsećamo da vozači dobro provere stanje i ispravnost postavljanja carinske sajle i plombe te da svaku eventualnu sumnju prijave srpskoj strani i da tek nakon svih provera predju na hrvatsku stranu.

Oznake: Poslovno udruženje "Međunarodni transport", Hrvatska

Štampa El. pošta