bsec urta105  uetr  komora logo 48

NAJAVA PROTESTNE VOŽNJE – 19. SEPTEMBAR 2018.

Poštovani članovi, ovim putem vas obaveštavamo da će Udruženje, zajedno sa Udruženjem „MDT sistem“ iz Kraljeva organizovati protestnu vožnju zbog veoma lošeg ekonomskog položaja srpskih prevoznika koji se bave međunarodnim transportom i nezainteresovanosti nadležnih institucija, pre svega Ministarstva finansija, da pruži podršku u rešavanju problema koji ugrožavaju opstanak srpske transportne privrede. Prevoznici su jedinstveni u traženju direktnih i indirektnih finansijskih olakšica koje hitno trebaju kako bi se sprečilo dalje gušenje srpskog transporta zbog nekonkurentnosti sa prevoznicima iz drugih zemalja. Jedino sa srpskim transportom srpska privreda može biti konkurentna i bez neizvesnosti izvoza ili uvoza svoje robe i sirovina.

Udruženje je 3 meseca mirnim putem pokušalo da prikaže Ministarstvu finansija probleme sa kojima se prevoznici susreću i dobije makar sastanak sa ljudima koji se ovome mogu posvetiti. Do sastanka je došlo tek 13.9. sa mlakom reakcijom predstavnika Ministarstva finansija i gotovo nikakvih naznaka za rešavanje barem nekih od problema. Problemi kao i predlozi i sugestije za rešavanje istih za koje se traži pomoć su:

  • povraćaj većeg dela akcize uz osvrt na mogućnost drugačijeg obračuna dela za povraćaj;
  •  ponovno uvođenje poreskog kredita za nabavku osnovnih sredstava za rad – teretnih vozila;
  • subvencije za obnovu voznog parka;
  • rešavanje problema naplate terminala vozilima u carinskom postupku;
  • abnormalni periodi čekanja vozila na izlazak iz zemlje na graničnim prelazima i neljudski uslovi koje vozači trpe tokom čekanja;
  • kažnjavanje prevoznika kaznama od više stotina hiljada dinara za situacije kada vozač svojom voljom, bez znanja prevoznika ili zbog drugih okolnosti zakasni par minuta ili sati na istup ili javljanje odredišnoj carinarnici;
  • kontrola stranih prevoznika u smislu posedovanja odgovarajućih dozvola za prevoz tereta od strane zaposlenih u Upravi carina na graničnim prelazim i u unutrašnjim carinarnicama.

Zbog svega navedenog odlučeno je da će se protestna vožnja održati u sredu, 19. septembra u periodu od 15 do 17h na autoputu E70 na prilazu ka Beogradu, od Krnješevaca (kod firme DHL) do ulaska u Beograd (isključenje na carinski terminal Kvantaš).

Prevoznici našeg udruženja će protestnu vožnju obaviti kako je navedeno na prilazu Beogradu dok će predstavnici udruženja iz Kraljeva protestne vožnje obaviti u Čačku, Užicu, Požegi…

Prijave broja vozila za učestvovanje u protestnoj vožnji možete slati na adresu elektronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozivom na bilo koji od telefona u Sekretarijatu Udruženja.

Napomena: Okupljanje vozila je do 14h kod preduzeća DHL  (ulice Nova industrijska zona bb) u Krnješevcima.

Štampa El. pošta

Srodne vesti