bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE UDRUŽENJA I DRUGE ZAINTERESOVANE PREVOZNIKE

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE UDRUŽENJA I DRUGE ZAINTERESOVANE PREVOZNIKE

Kao što vam je već poznato, održan je zajednički sastanak prevoznika 7. septembra 2018. godine u Čačku.

Na ovom sastanku ukazano je na težak ekonomski položaj prevoznika i donete su sledeće odluke:

Uzimajući u obzir visoku cenu goriva i preveliko zahvatanje kroz akcizu doneta je odluka da se traži veći povraćaj akcize.

Dalje, obzirom na to da su ukinuti poreski krediti koji su uobičajeni u svim zemljama i da su mala i srednja preduzeća stavljena u neravnopravan položaj sa velikim preduzećima i novim investitorima tražimo da se izmeni Zakon o porezu na dobit pravnih lica i da se ponovo uvedu poreski krediti i za mala i srednja preduzeća.

Takođe tražimo da kao što sve druge delatnosti imaju subvenciju za nabavku osnovnih sredstava i srpski prevoznici uđu u program subvencionisanja osnovnih sredstava.

S obzirom na to da zadržavanja na granicama i unutrašnjim carinarnicama traju previše dugo tako da broj kilometara a time i ostvareni prihod nije u skladu sa realnim mogućnostima a utiče i na napuštanje naših vozača i odlazak u druge zemlje tražimo da se preduzmu sve mere da se zadržavanja na granicama svedu na razumnu meru a na unutrašnjim terminalima dovedu na nužan minimum. Pored toga, naplata parkiranja u carinskom postupku je protivzakonita i zahtevamo hitno ukidanje.

Uz ove zahteve pokrenuta bi bila i pitanja kažnjavanja prevoznika kada to nema negativnih posledica na carinsku proceduru.

Svi ovi zahtevi su upućeni prema Ministarstvu finansija a postoje i zahtevi prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji trebaju da budu predmet razgovora, međutim smatramo da je najvažniji ekonomski aspekt problema sa kojima se prevoznici sada susreću.

U međuvremenu održana su dva sastanka sa Ministarstvom finansija, međutim vođeni razgovori ne idu u dobrom pravcu a treći sastanak koji je bio zakazan nije održan iz razloga što Ministarstvo finansija odbija kontakt sa prevoznicima i svaki pokušaj dobijanja termina za naredni sastanak bio je bezuspešan.

Iz tog razloga Upravni odbori udruženja PU „Međunarodni transport“ i „MDT sistem“ održali su zajednički sastanak 17. oktobra 2018. godine u Beogradu, sa ciljem da se ponovo razgovara o prethodno donetim odlukama i da se donesu zaključci šta dalje preduzeti. Zaključeno je da su naši zahtevi opravdani i doneta je odluka da ustrajemo u našim zahtevima. U slučaju da Ministarstvo finansija i dalje bude odbijalo razgovore po gore navedenim pitanjima doneta je odluka o blokiranju carinskih terminala kao upozorenje da smo mi deo srpske privrede i da obzirom na to prihode koje ostvarujemo i na veličinu našeg doprinosa budžetu Republike Srbije država mora da se posveti sa dužnom pažnjom i rešavanju naših problema.

Ukoliko u narednim danima ne uspostavimo kontakt sa Ministarstvom finansija u znak upozorenja prevoznici će izvršiti blokadu carinskih terminala prvo na području carinarnice Beograd s tim što će datum biti naknadno definisan.

Ovim putem Vas pozivamo da OVDE  preuzmete obrazac, i da ga na memorandumu preduzeća popunite i vratite nazad Sekretarijatu udruženja na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rok za dostavu obrasca je 1.11.2018. godine.

MOLIMO VAS DA SE AKTIVNO UKLJUČITE U NAPORE UDRUŽENJA DA VAM SE OMOGUĆE BOLJI EKONOMSKI USLOVI KAKO BI BILI KONKURENTNI SA PREVOZNICIMA IZ DRUGIH ZEMALJA.

Štampa El. pošta

Srodne vesti