bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • DVS BEZBEDNOSNA DOZVOLA ZA TEŠKA TERETNA VOZILA U LONDONU
mt zabrane baner 728

DVS BEZBEDNOSNA DOZVOLA ZA TEŠKA TERETNA VOZILA U LONDONU

Od 26. oktobra 2020. godine teškim teretnim vozilima preko 12 tona ukupne mase biće omogućen ulazak u London samo ukoliko poseduju tzv. DVS bezbednosnu dozvolu.

Reč je o dozvoli za teška teretna vozila koja potvrđuje da vozilo pruža dobru preglednost vozaču iz kabine vozila, a koja predstavlja deo Akcionog plana „Vision Zero“ koji ima za cilj da se do 2041. godine broj smrtnih slučajeva i teških telesnih povreda u londonskom drumskom saobraćaju svede na nulu. Zadovoljavanje kriterijuma po pitanju preglednosti iz kabine teških teretnih vozila u Londonu počeće da se sprovodi sa ciljem povećanja bezbednosti ranjivih učesnika u saobraćaju: pešaka, biciklista i motociklista.

DVS bezbednosna dozvola izdaje se podnosiocu zahteva za određeno vozilo i nije prenosiva. Dozvola će automatski prestati da važi ukoliko se promeni vlasnik vozila, o čemu je podnosilac zahteva dužan da odmah pismenim putem obavesti Direkciju za saobraćaj Londona.

Kako bi dobili pomenutu dozvolu za vozilo, prevoznici su dužni da izvrše prijavu istog, koja je dostupna od 28. oktobra 2019. godine. Za dobijanje dozvole potrebno je da vozilo ispuni minimalne bezbednosne kriterijume, a koji se označavaju zvezdicom (*). Vozilo može imati ocenu od nula (najniža ocena) do pet (najviša ocena) zvezdica. Ukoliko prilikom prijave Direkcija za saobraćaj Londona ne može da utvrdi ocenu vozila, za istu će biti potrebno da se prevoznik obrati proizvođaču.

Ukoliko je vozilo ocenjeno sa jednom do pet zvezdica prevoznik možete podneti zahtev za dozvolu, u suprotnom (ako vozilo nema nijednu zvezdicu) se mora izvršiti poboljšanje bezbednosnih sistema vozila po pitanju preglednosti. Da bi se poboljšala preglednost iz kabine vozila neki od uslova koje vozilo treba da zadovolji su sledeći:

  • Posedovanje ogledala klase V i VI,
  • Posedovanje operativnog sistema za praćenje,
  • Posedovanje senzorskog sistema.

Više informacija o poboljšanju bezbednosnih sistema vozila možete pogledati OVDE

 Dobra preglednost   
 Loša preglednost
 

A - preglednost iz vozila koje nema nijednu zvezdicu 

B - preglednost iz vozila koje ima jednu zvezdicu

C - preglednost iz vozila koje ima tri zvezdice

D - preglednost iz vozila koje ima pet zvezdica

DVS bezbednosne dozvole izdate za vozila čija je preglednost ocenjena sa dve i manje zvezdica važiće do 25. oktobra 2019. godine, a za za vozila čija je preglednost ocenjena sa tri i više zvezdica dozvola će važiti deset godina od datima izdavanja iste.

Kazna za neposedovanje ove bezbednosne dozvole iznosiće 550 funti (odnosno 275 funti ukoliko bude plaćena u roku od 14 dana).

Mapu puteva na kojima je obavezno posedovanje DVS bezbednosne dozvole možete pogledati OVDE.

Oznake: London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Štampa El. pošta

Srodne vesti