bsec urta105  uetr  komora logo 48
  • Početak
  • VESTI
  • INSTRUKCIJE U VEZI SA POSTUPKOM ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA KRETANJE U VREMENU OD 17 DO 05 ČASOVA
mt zabrane baner 728

INSTRUKCIJE U VEZI SA POSTUPKOM ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA KRETANJE U VREMENU OD 17 DO 05 ČASOVA

Poštovani članovi, na sajtu Privredne komore Srbije objavljen postupak prijave radnika za kretanje u periodu od 17.00 do 05.00 časova.

Vozači teretnih vozila izuzeti su od obaveze ovog prijavljivanja, pogledajte OVDE.

Ministarstvo privrede Republike Srbije objavilo je Instrukciju za privredne subjekte u vezi sa postupkom za izdavanje dozvola za kretanje u vremenu od 17 do 05 časova.

U nastavku prenosimo doslovno tekst instrukcije. Pozivamo privredne subjekte da poštuju predložene mere u interesu zaštite i očuvanja zdravlja u novonastaloj situaciji.

INSTRUKCIJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U VEZI SA POSTUPKOM ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA KRETANJE U VREMENU OD 17 DO 05 ČASOVA

Obaveštamo vas da, u skladu sa Naredbom o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 34/20), dozvole za kretanje u vremenu od 17 do 05 časova (u daljem tekstu: dozvola) izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zahtev za izdavanje dozvole podnosi se na obrascu koji je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, elektronskim putem, preko Ministarstva privrede, na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač Republika Srbija, zahtev podnose preko Ministarstva privrede, na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Javna preduzeća i privredna društva koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, zahtev podnose preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Obrazac možete preuzeti na linku: https://privreda.gov.rs/obavestenje-tabela-za-privredne-subjekte/

Ukoliko se dozvola za kretanje traži za lica sa navršenih 65 i više godina života, zahtev se podnosi u odvojenoj, posebnoj tabeli uz dodatno obrazoženje razloga za njihovo radno angažovanje. Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za kretanje lica sa navršenih 65 i više godina života preuzima punu odgovornost za moguće posledice njihovog angažovanja.

Ministarstvo privrede, uzimajući u obzir sve mere koje Vlada donosi u uslovima vandrednog stanja, ali i uvažavajući potrebe građana i privrede upućivaće primljene zahteve Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Poslodavac je dužan da svakom zaposlenom koji se nalazi nas spisku za izdavanje dozvole izda radni nalog, za svaki pojedinačni izlazak, u periodu od 17 do 05 časova. Za kompanije koje imaju više od 100 zaposlenih radni nalozi će se izdavati na nedeljnom nivou dok za ostale ostaje obaveza da se radni nalozi izdaju na dnevnom nivou.

Pojedinačni radni nalog se izdaje na dnevnom nivou na memorandumu privrednog subjekta,sa potpisom odgovornog lica, i sadrži sledeće podatke: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, datum i vremenski period (od do) kada je angažovan, odnosno kada je kretanje neophodno, kao i razloge koji opravdavaju neophodnost kretanja.

Posebno ističemo da su svi zakonski (statutarni) zastupnici i preduzetnici (odnosno poslovođe kojima je povereno poslovođenje) lično, materijalno i krivično odgovorni za istinitost i tačnost sastavljenih i dostavljenih spiskova zaposlenih i radnih naloga.

Ukazujemo, da će pripadnici MUP-a Republike Srbije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, vršiti provere i legitimisanje zaposlenih lica sa spiska, prilikom kontrole njihovog kretanja u vremenu od 17 do 05 časova, te da će, za lica za koja bude utvrđeno proverom da nisu stvarno zaposleni u privrednom subjektu, da nisu na radnom zadatku, odnosno da ne poseduju odgovarajući radni nalog, biti preduzimane propisane sankcije.

INSTRUKCIJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U VEZI SA POSTUPKOM ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA KRETANJE U VREMENU OD 17 DO 05 ČASOVA (PDF 631 kb)

Obzirom na kompleksnost procedure obrade podataka i broj do sada primljenih zahteva mole se svi privredni subjekti da imaju razumevanja u očekivanoj brzini odgovra. Na sve primljene zahteve nastojaćemo da odgovorimo u što kraćem roku.

Važne napomene:

  • Obaveza poslodavca je da svakom zaposlenom izda radni nalog i to: poslodavac koji ima do 100 zaposlenih dužan da izdaje dnevni radni nalog, dok poslodavac koji ima preko 100 zaposlenih izdaje radni nalog na nedeljnom nivou za svako lice koje se nalazi na spisku za izdavanje dozvole.
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova će prilikom provere na terenu prihvatati i radne naloge u elektronskom obliku (skeniran radni nalog na telefonu, tabletu i sl.)
  • Dozvole za kretanje koje su već izdate i koje su važile u periodu od 20 do 05 časova ujutru, automatski će važiti i za period od 17 do 05 časova.
  • Samo kompletno popunjeni obrasci će biti uzeti u razmatranje.

Napomena: vozači teretnih motornih vozila u međunarodnom prevozu tereta uključujući i vozače starije od 65 godina su izuzeti od zabrane kretanja u periodu od 17 do 05 časova.

Štampa El. pošta

Srodne vesti