MAĐARSKA – BIREG SISTEM

Počev od 1. januara 2021. godine u Mađarskoj je uvedena obaveza elektronske registracije vožnji koje PODLEŽU dozvolama na teritoriji Mađarske.

Obaveza registracije odnosi se na:

  1. a) usluge prevoza robe vozilima preko 3,5 t najveće dozvoljene mase;
  2. b) prevoza za sopstvene potrebe: vozilima preko 3,5 t najveće dozvoljene mase i
  3. c) kabotaža na teritoriji Mađarske

Elektronsku registraciju možete izvršiti OVDE.

Dakle, kako je na zvaničnoj internet prezentaciji BIREG-a objavljeno vožnje koje ne podležu dozvolama U MAĐARSKOJ NE TREBA prijavljivati ukoliko je liberalizacija dogovorena bilateralnim aktima.

Pomenute informacije potvrđene su i odgovorom nadležnog mađarskog ministarstva na dopis Udruženja.

Na osnovu odgovora nadležnog ministarstva najave u Bireg sistem NE TREBA raditi za prevoze koji se obavljaju bez dozvola, ali srpski prevoznici i dalje MORAJU prijavljivati vožnje koje podležu dozvolama (prevoze vozilima kategorije niže od Evro 5 kao i prevoze za i iz trećih zemalja za sve kategorije vozila bez obzira da li se koriste CEMT ili dozvole za/iz treće zemlje).

Odgovor nadleznog ministarstva možete pročitati i preuzeti OVDE.

Podaci koji se traže prilikom popunjavanja najave su registarske oznake vozila, mesto utovara, mesto istovara, odabir dozvole, fotografije dozvole, granični prelazi, kilometraža sa odometra itd. i moraju biti uneti u potpunosti najkasnije pre ulaska u Mađarsku ili pre polaska vozila nakon utovara u Mađarskoj.

Napominjemo da se unošenje podataka o graničnim prelazima i kilometraža sa odometra unose u delu aplikacije pod nazivom „Record trip events“ kao što je prikazano na narednoj slici.

Novčana kazna za nepoštovanje registracije prevoza ili nepotpunih podataka je fiksna i iznosi 800,000 HUF.