NEMAČKA

Nemačka Vlada izvršila je izmenu uslova za ulazak u zemlju.

Zemlje su klasifikovane u dve grupe “high-risk areas” i “areas of variant of concern”, a ostale zemlje smatraće se područjima bez rizika.

Vozači koji u Nemačku ulaze iz zemalja klasifikovanih kao “high-risk areas “ izuzeti su od svih mera bez obzira na dužinu boravka u pomenutim područjima i dužinu ostajanja u Nemačkoj. Vozači koji ulaze u Nemačku a koji su u prethodnih 10 dana bili u područjima “areas of variant of concern” moraju izvršiti registraciju i posedovati negativan test na koronu (PCR test ne stariji od 72 sata, brzi test maksimalno 24 sata pre ulaska; potvrda o vakcinaciji nije dokaz).

Koncept „zadržavanja dužeg od 72 sata“ sada je jasno definisan tako da znači da oba boravka unutar „areas of variant of concern“ i unutar nemačke teritorije moraju preći 72 sata.

 Klasifikaciju zemalja možete pogledati OVDE.

Dalje, u Nemačkoj se primenjuje propis 3G na radnim mestima, odnosno obavezno posedovanje EU digitalnog sertifikata koji dokazuje vakcinaciju (14 dana od primljene druge doze vakcine), preležanu bolest (28 dana nakon preležane bolesti, a ne više od 6 meseci) ili negativan test na korona virus (PCR ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji pd 24 sata).

Nadležno ministarstvo Nemačke dalo je razjašnjenje u kojim slučajevima se nove mere NE PRIMENJUJU na profesionalne vozače.

Prema članu 28b. stav 1. Saveznog zakona o suzbijanju infekcija vozila/prevozna sredstva ne smatraju se radnim mestima, i u skladu sa tim na vozače se ne primenjuje propis 3G u sledećim slučajevima:

  1. u slučaju nenapuštanja vozila,
  2. ukoliko ne ostvaruju nijedan fizički kontakt ni na jednom posećenom radnom mestu (ovo se smatra zadovoljenim kada nema drugih prisutnih osoba ili onda kada je fizički kontakt moguće izbeći higijenskim merama uvedenim na konkretnom radnom mestu).

Objašnjenje na nemačkom jeziku možete preuzeti OVDE.