NOVI PROPISI U ZONI NISKE EMISIJE U DANSKOJ

19/06/2020

U maju 2019. godine danski parlament je usvojio pooštrene propise u zonama niskih emisija, a koji stupaju na snagu od 1. jula 2020. godine.

Danski gradovi u kojima se sprovode zone niskih emisija su:

Od 1. jula 2020. godine očekuju se novi pooštreni propisi, a koji se odnose na vozila sa dizel motorima, na osnovu kojih će u područja zona niskih emisija moći da pristupe:

  • teretna vozila do 3,5 tone prvi put registrovana 1. januara 2007. godine ili kasnije;
  • teretna vozila preko 3,5 tone prvi put registrovana 1. oktobra 2009. godine ili kasnije;
  • vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove o datumu registracije mogu pristupiti zonama sa niskim emisijama ukoliko su dodatno opremljena filterom čestica.

Od 1. jula 2020. neće biti potrebne nalepnice na vetrobranskom staklu, već će umesto toga vozila biti prepoznavana implementiranim automatizovanim čitačem registarskih tablica, a sva strana vozila moraju biti registrovana pre ulaska u dansku zonu niske emisije.

Za strana vozila koja su prvi put registrovana pre propisanog datuma, odnosno vozila sa ugrađenim filterom čestica će pri registraciji morati da se priloži i odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje da je filter čestica ugrađen. Više o uslovima za naknadnu ugradnju filtera čestica možete pročitati OVDE.

Registraciju vozila možete izvršiti OVDE.

Tokom prva tri meseca, od 1. jula do 31. septembra 2020. godine, novčane kazne se neće izricati na osnovu automatskog prepoznavanja registarskih tablica, ali policija će u tom periodu moći da kontroliše da li su propisani zahtevi ispunjeni.

Visina novčane kazne ukoliko vozilo pristupi u zonu niske emisije bez prethodne registracije će iznositi 12.500 danskih kruna(za teretna vozila preko 3,5 tone) i 1.500 danskih kruna (za teretna vozila do 3,5 tone). Za vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove o datumu registracija, a koja ne poseduju odgovarajuću dokumentaciju o ugradnji filtera čestica kazna će iznositi 1.000 danskih kruna.

Tagovi: