Hrvatska

                

HRVATSKA – IZMENE U PROCEDURAMA KOD UVOZA ROBE ORGANSKOG POREKLA ZA ROBE IZ TREĆIH ZEMALJA NAMENJENE EU

03/01/2022

Kako saznajemo od kolega iz Hrvatske, od 1. januara 2022. godine došlo je do izmena u procedurama prilikom uvoza pošiljaka proizvoda organskog porekla iz trećih zemalja koje su namenjene tržištu Evropske unije (za sada se informacija odnosi na Hrvatsku).

Ceo članak

KAMPANJA HAC: VELIKI VOZE ODGOVORNO

20/12/2021

Hrvatske autoceste sprovode edukativnu kampanju VELIKI VOZE ODGOVORNO – za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Ceo članak

KOMPLETIRANA PODRŠKA PREVOZNICIMA ZA PLAĆANJE PUTARINA U SR, HR i SLO PUTEM MOL SERBIA KARTICA

10/12/2021

Mol Serbia nastavlja sa implementacijom dodatnih usluga koje njihovim korisnicima omogućuju lakše poslovanje. Pored postpejd plaćanja srpske i slovenačke putarine, uvedeno je i plaćanje hrvatske putarine vezivanjem na MOL kartice. MOL Serbia ovim dodatno pojednostavljuje poslovanje svojim korisnicima i nastavlja praksu ponude postpejd plaćanja putarine bez naplate provizije! HRVATSKA – Od novembra 2021. godine korišćenje […]

Ceo članak

PODSEĆAMO – OGRANIČENO VREME TRANZITA U HRVATSKOJ

08/10/2021

Podsećamo vas da je u Hrvatskoj zbog prevencije širenja virusa korona i dalje na snazi ograničeno vreme tranzita.

Ceo članak

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA OŠTEĆENO CARINSKO OBELEŽJE

15/05/2021

Obaveštavamo vas da je nakon dve godine konačno dobijena i presuda Visokog prekršajnog suda u Hrvatskoj, po kojoj se oslobađa odgovornosti vozač za oštećenje carinske plombe.

Ceo članak

VAŽNO! ZABRANA TRANZITA PREKO GP ILOK I DELIMIČNA PREKO GP ERDUT

12/05/2021

Obaveštavamo vas da je R. Hrvatska usvojila novi pravilnik o određivanju puteva po kojima se moraju kretati vozila u tranzitu. Tako je novim pravilnikom uvedena zabrana kretanja vozila u tranzitu na deonici puta DC2 koji vodi od GP Bačka Palanka/Ilok za vozila mase veće od 7,5t. Dalje, tranzit preko GP Bogojevo/Erdut je, takođe, zabranjen za […]

Ceo članak

KAŽNJAVANJE SRPSKIH PREVOZNIKA U SLUČAJU OŠTEĆENJA CARINSKIH OBELEŽJA U HRVATSKOJ

18/06/2020

Poštovani članovi, preko advokatske kancelarije koju su nam preporučile hrvatske kolege je konačno došlo do pozitivnih presuda u dva slučaja kažanjavanja srpskih prevoznika (vozača) za oštećena carinska obeležja.

Ceo članak

VAŽNO! NEOPHODNA PRETHODNA NAJAVA POJEDINIH VRSTA ROBA U HRVATSKOJ

10/10/2019

Najava robe koja podleže fitosanitarnoj kontroli (u uvozu u EU ili tranzitu kroz EU) Za sada nisu dostupni obrasci za prethodnu najavu, već je dovoljno da se roba najavi najmanje 24 časa pre dolaska na granični prelaz slanjem barem fitosanitarnog sertifikata na sledeću mejl adresu: fitoinspekcija.bajakovo@dirh.hr Najava robe koja podleže veterinarskoj kontroli (u uvozu u […]

Ceo članak

NOVI IZNOSI NOVČANIH KAZNI ZA PREKRŠAJE

01/08/2019

Hrvatska je 12. jula 2019. godine usvojila nove značajne izmene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. avgusta 2019. godine.

Ceo članak

POTVRĐENO DA PREVOZNIK NIJE ODGOVORAN U SLUČAJU NEISPRAVNE CARINSKE PLOMBE

10/05/2019

Poštovani članovi, nakon velikog broja dobijenih i plaćenih kazni u Republici Hrvatskoj zbog oštećenja carinskog obeležja kada se radi o otvaranju srpske carinske plombe bez oštećenja i vraćanja, Udruženje je molilo Upravu carina da izmeni plombe.

Ceo članak