ZONA NISKE EMISIJE – LONDON

20/07/2017

Zona niske emisije (Low Emission Zone – LEZ), koja obuhvata skoro celu teritoriju Šireg Londona, uvedena je 2008. godine u cilju smanjenja zagađenosti vazduha u okviru pomenutog okruga. Pomenuta zona funkcioniše na principu zabrane pristupa i naplate ulaska u zonu svim tipovima vozila koja ne zadovoljavaju propisane standarde emisije štetnih izduvnih gasova.

Naknada za ulazak u zonu niske emisije se obračunava po danu, od 00:00 do 24:00 h, tako da, za vozila koja se zateknu u pomenutoj zoni u periodu između 23:30 i 01:00, naknada se plaća za 2 dana. Za vozila parkirana u zoni niske emisije ne postoji obaveza plaćanja dnevne naknade.

Sva vozila registrovana van Velike Britanije se moraju registrovati na internet portalu. Da bi se vozilo moglo registrovati, neophodno je otvoriti korisnički nalog (London Road User Charging account), popunjavanjem online forme. Pored mogućnosti za registraciju vozila, korisnički nalog omogućava pregled podataka o registrovanim vozilima i pristup za 5 različitih korisnika.

Kao što je napomenuto, zona obuhvata putnu mrežu Šireg Londona u Hitrou (Heathrow), delove autpouta M1 i M4, s tim da put M25 nije obuhvaćen zonom (pogledati mapu). S obzirom na navedeno, najbolje je pratiti saobraćajnu signalizaciju kojom se svi učesnici u saobraćaju blagovremeno upozoravaju da se nalaze u neposrednoj blizini zone niske emisije. Da li neko područje potpada pod zonu niske emisije moguće je proveriti i putem interaktivne mape.

Ukoliko vozilo ne ispunjava LEZ standarde, naplaćuje se dnevna naknada (“daily charge”) za ulazak u LEZ zonu koja za kombije i minibuseve iznosi £100,00, odnosno  £200,00 za teretna vozila i autobuse. Dnevna naknada se može platiti:

  1. do 64 radna dana pre dana ulaska u LEZ zonu,
  2. na dan ulaska u LEZ zonu,
  3. nakon napuštanja LEZ zone, do ponoći narednog dana (ukoliko se u LEZ zonu uđe u petak, dnevna naknada se mora platiti do ponoći prvog sledećeg radnog dana).

Bez obzira na dan plaćanja, za dnevnu naknadu se plaća ista cena. Jednom uplatom se mogu platiti dnevne naknade za više od jednog vozila, ukoliko su dani ulaska u LEZ zonu unapred poznati. Podatke o cenama dnevne LEZ naknade možete videti OVDE.

Za nepoštovanje propisa koji se tiču LEZ zone, propisane su kazne, koje za teretna vozila iznose £1.000,00 (£ 500,00  ukoliko se plati u roku od 14 dana). Kazna se plaća u sledećim slučajevima:

  1. vozilo ne ispunjava LEZ standarde a nije izuzeto od plaćanja dnevne naknade ili u kategoriji vozila za koju se odobrava 100% popusta ,
  2. dnevna naknada nije plaćena u pomenutim rokovima,
  3. vozilo nije registrovano na LEZ portalu,
  4. prilikom registracije na portalu su uneti netačni podaci o vozilu, datumu ulaska u LEZ zonu i dr.,
  5. dnevna naknada je plaćena virmanski, ali uplata nije evidentirana,

Na kraju, napominjemo da se ograničenja kretanja u okviru zone niske emisije primenjuju 24 h svakog dana u sedmici i treba ih razlikovati od zone naplate naknade za zagušenje, koja se naplaćuje u periodu 07:00-18:00 h od ponedeljka do petka, izuzev državnih praznika. Pomenuta naknada za zagušenje se plaća čak i u slučaju da vozilo ispunjava standarde LEZ emisije.